Sociologia del desenvolupament i límits ecològics

Sociologia del desenvolupament i límits ecològics
QR Code

Sociologia del desenvolupament i límits ecològics

La interpretació convencional del canvi social contemporani depèn de la sociologia del desenvolupament o modernització, la qual és, en gran manera, un corol·lari de la teoria econòmica del creixement. Les crítiques al creixement fetes pels economistes ecològics (Georgescu-Roegen, Daly i altres) tene...

Full abstract

Saved in:
Translated title: Sociology of Development and Ecological Limits
Sociología del desarrollo y límites ecológicos
Journal Title: Papers: Revista de Sociologia
Main Author: Ernest Garcia
Language: Catalan
Get full text: http://papers.uab.cat/article/view/v34-garcia
Resource type: Journal article
Source: Papers: Revista de Sociologia; Vol 34, (Year 1990).
DOI: http://dx.doi.org/10.5565/rev/papers/v34n0.1562
Publisher: Universitat Autònoma de Barcelona
Usage rights: Reconocimiento - NoComercial (by-nc)
Subjects: Social Sciences --> Social Sciences, Interdisciplinary
Social Sciences --> Sociology
Abstract: La interpretació convencional del canvi social contemporani depèn de la sociologia del desenvolupament o modernització, la qual és, en gran manera, un corol·lari de la teoria econòmica del creixement. Les crítiques al creixement fetes pels economistes ecològics (Georgescu-Roegen, Daly i altres) tenen, en conseqüència, diverses implicacions per a la sociologia del canvi social. L'article conté una exploració preliminar d'algunes d'aquestes implicacions. S'hi il·lustra la dependècia entre teoria del canvi social i creixement econòmic en referència a les tesis de transició a la societat postindustrial de Bell. La possibilitat de generalitzar el model de societat de les actuals zones industrialitzades s'enfronta als límits ecològics en diversos àmbits. La desitjabilitat depèn de la identificació entre benestar i creixement del producte, identificació negada per diversos models teòrics (Hueting, Daly). Es formulen algunes implicacions per a l'elaboració d'una sociologia del canvi social ecològicament inspirada.
Translated abstract: La interpretación convencional del cambio social contemporáneo depende de la sociología del desarrollo o modernización, la cual es, en buena medida, un corolario de la teoría económica del crecimiento. Las críticas al crecimiento hechas por los economistas ecológicos (Georgescu-Roegen, Daly y otros) tienen, en consecuencia, diversas implicaciones para la sociología del cambio social. El artículo contiene una exploración preliminar de algunas de estas implicaciones. En el mismo se ilustra la dependencia entre teoría del cambio social y crecimiento económico en referencia a las tesis de transición a la sociedad postindustrial de Bell. La posibilidad de generalizar el modelo de sociedad de las actuales zonas industrializadas se enfrenta a los límites ecológicos en diversos ámbitos. La deseabilidad depende de la identificación entre bienestar y crecimiento del producto, identificación negada por varios modelos teóricos (Hueting, Daly). Se formulan algunas implicaciones para la elaboración de una sociología del cambio social ecológicamente inspirada.