Valuvas, quintos, abuelos i bisas. La representació de la disciplina al servei militar

Valuvas, quintos, abuelos i bisas. La representació de la disciplina al servei militar
QR Code

Valuvas, quintos, abuelos i bisas. La representació de la disciplina al servei militar

Dintre de la polèmica sobre el servei militar, la sociologia pot analitzar les contradiccions pragmàtiques derivades de la realització dels principis constitucionals. En aquest article es presenta una monografia sobre un quarter dels Pirineus l'any 1990. S'hi argumenta una hipòtesi formulada en els...

Full abstract

Saved in:
Translated title: Valubas, quintos, abuelos and bisas. Representation of military service discipline
Valuvas, quintos, abuelos y bisa. La representación de la disciplina en el servicio militar
Journal Title: Papers: Revista de Sociologia
Main Author: Xavier Rambla Marigot
Palabras clave:
Traslated keyword:
Language: Catalan
Get full text: http://papers.uab.cat/article/view/v44-rambla
Resource type: Journal article
Source: Papers: Revista de Sociologia; Vol 44, (Year 1994).
DOI: http://dx.doi.org/10.5565/rev/papers/v44n0.1748
Publisher: Universitat Autònoma de Barcelona
Usage rights: Reconocimiento - NoComercial (by-nc)
Subjects: Social Sciences --> Social Sciences, Interdisciplinary
Social Sciences --> Sociology
Abstract: Dintre de la polèmica sobre el servei militar, la sociologia pot analitzar les contradiccions pragmàtiques derivades de la realització dels principis constitucionals. En aquest article es presenta una monografia sobre un quarter dels Pirineus l'any 1990. S'hi argumenta una hipòtesi formulada en els termes següents: l'apartament que imposa el quarter, com a institució total que és, el mode de construcció del gènere masculí del soldat, el mode d'interiorització de la disciplina i la manera com es formen els grups d'iguals al quarter. Aquests fets determinen el caire ritual o teatral de la representació de la disciplina militar.
Translated abstract: Sociology may enter the debate on compulsory Military Service by means of an analysis of the pragmatic contradictions raised by the implementation of constitutional principles. A monography on a military settlement in the Pyrenees during 1990 is presented in this article. The following hpothesis is tested: enclosure imposed by the barracks, which are eventually a total institution, the soldier's masculin gender construction, his internalizarion of discipline, and peer groups making, all of them determine if the performance of military discipline will be ritual or dramatic. (Autor)
Dentro de la polémica sobre el servicio militar, la sociología puede analizar las contradicciones pragmáticas derivadas de la realización de los principios constitucionales. En este artículo se presenta una monografía sobre un cuartel de los Pirineos en el año 1990. Se argumenta una hipótesis formulada en los siguientes términos: el apartamiento que impone el cuartel, como institución total que es, el modo de construcción del género masculino del soldado, el modo de interiorización de la disciplina y la manera cómo se forman los grupos de iguales en el cuartel. Estos hechos determinan el carácter ritual o teatral de la representación de la disciplina militar.